Ventilatoren

Ventilator

Meer weten

De mensgebruikt door de eeuwen heen verkoeling door lucht in beweging te brengen. Dit bewijst dat de mens door de eeuwen heen zich verkoelt en verfrist door lucht in beweging te brengen.

De waaiers van toen zijn echter geperfectioneerd en gemechaniseerd en de naam luidt nu ventilator.

Eurovent 1/1 (1975) geeft als technische omschrijving: “een ventilator is een werktuig dat mechanische energie opneemt en hiermede door middel van één of meer roterende waaiers voorzien van schoepen, een doorstromende lucht- of gasstroom in standhoudt, waarbij de per eenheid van massa overgedragen arbeid normaal de 25.000 J/kg niet overschrijdt”. Op

Er wordt onderscheid gemaakt tussen enkele verschillende type ventilatoren. Al naar gelang de richting waarin de lucht door de ventilatorwaaier stroomt, onderscheid men de volgende typen.

Axiaal ventilator (axial flow fan)
Centrifugaal ventilator (centrifugal fan)
Half-axiaal ventilator (mixed-flow fan)
Dwarsboom ventilator (cross-flow fan)

Neem contact op met Transtech

Image

Regulier onderhoud aan verschillende merken en typen ventilatoren.

Image

Goed onderhoud geeft een besparing.

Voor het reguliere onderhoud aan diverse merken en types ventilatoren hebben wij vervanging/revisie onderdelen op voorraad.

Er zijn verschillende merken ventilatoren. Voor de meeste merken ventilatoren kunnen we onderdelen/revisiesets leveren tegen lagere prijzen

Neem contact op met Transtech

Meer informatie

Ventilator keuze

De juiste ventilator keuze is cruciaal bij de werking van een installatie. Bij elk systeem wordt vooraf bepaald wat de vereiste lucht en druk capaciteiten zijn.

De opbrengst van een ventilator is de hoeveelheid lucht die per tijdseenheid door de persopening stroomt. Deze wordt uitgedrukt in m³/s, m³/min of m³/uu.

De ventilatorkeuze mag echter niet louter en alleen gebaseerd zijn op dit afzuigdebiet. De machines worden immers aangesloten met een leidingnet van buizen om het stof ook in de juiste richting te transporteren.

Doordat de lucht door deze leidingen stroomt, ontstaan er drukverliezen die opgevangen moeten worden door de ventilator. Deze drukverliezen worden beïnvloed door diverse factoren zoals de lengte, vorm en afmetingen van de leidingen, de luchtsnelheid, de ruwheid van de kanaaloppervlakken en de aanwezigheid van andere onderdelen in de installatie (bv. geluidsdempers, filters, regelkleppen).
Het is dus uitermate belangrijk om de drukverliezen te kennen zodat er een ventilator gekozen kan worden die met zekerheid in staat is om het afzuigdebiet bij de berekende drukverliezen te behalen.

Neem contact op met Transtech

Afbeelding stoffilter onderdelen
Afbeelding stoffilter onderdelen
"Door middel van onze producten en ons advies ontzorgen we u graag op het gebied van ontstoffing en luchtbehandeling. Samen met onze verkoopadviseurs en servicemonteurs zijn we altijd klantgericht op zoek naar oplossingen en verbeteringen."